Artikel
2024.09.23

24-månadersregeln i uthyrningslagen får nu praktisk verkan

Från den 1 oktober 2024 kommer de nya reglerna i uthyrningslagen, som började gälla den 1 oktober 2022, att få praktisk verkan. Företag som hyr in personal behöver erbjuda anställning, alternativt två månadslöner i ersättning, till arbetstagare som har hyrts in i sammanlagt 24 månader under en 36-månadersperiod.

År 2022 trädde nya arbetsrättsliga regler i kraft, som innebar en rad förändringar avseende arbetsgivares flexibilitet i uppsägningsprocessen och arbetstagares anställningstrygghet. Reformen innebar förändringar inte bara i lag (1982:80) om anställningsskydd utan även i andra arbetsrättsliga lagar, och började att tillämpas från den 1 oktober 2022.

En av de förändringar som reformen förde med sig var en ny bestämmelse i lag (2012:854) om uthyrning av arbetstagare. Lagen, som brukar gå under namnet uthyrningslagen, gäller arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. Uthyrningslagen ställer upp ett antal skyldigheter för bemanningsföretaget respektive för kundföretaget, och den nya bestämmelsen innebär ett tillägg avseende kundföretagets skyldigheter. En grundförutsättning för att uthyrningslagen och bestämmelsen ska vara tillämplig är att det rör sig om just bemanning och inte om till exempel självständiga konsultuppdrag.

Om en arbetstagare har varit placerad hos ett kundföretag på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader, är kundföretaget numera skyldigt att antingen erbjuda arbetstagaren en tillsvidareanställning, eller att betala en ersättning till arbetstagaren motsvarande två för arbetstagaren aktuella månadslöner. Erbjudandet om tillsvidareanställning måste lämnas, eller betalningen av ersättningen göras, senast en månad efter det att tidsgränsen om 24 månader har överskridits. Om arbetstagaren erbjuds anställning och accepterar erbjudandet, upphör anställningen hos bemanningsföretaget utan någon uppsägning eller uppsägningstid. Om arbetstagaren inte accepterar erbjudandet anses kundföretaget ha fullgjort sin skyldighet, och det finns inget hinder för att då fortsätta inhyrningen av arbetstagaren.

Om kundföretaget varken erbjuder en tillsvidareanställning eller betalar två månadslöner till arbetstagaren riskerar kundföretaget att behöva betala ekonomiskt och allmänt skadestånd till arbetstagaren.

I och med att den nya bestämmelsen i uthyrningslagen började att tillämpas den 1 oktober 2022, började placeringstid i bemanningsuppdrag att räknas från samma datum. Bestämmelsen kommer således för första gången få praktisk verkan från den 1 oktober 2024, och det gäller då för företag att hålla koll på om och, i så fall, när inhyrd personal uppfyller kriterierna för att omfattas av bestämmelsen. Gränsdragningen kring vad som utgör bemanning och inte kan ibland vara svår att göra, och ställs med anledning av den nya bestämmelsen på sin spets.

Välkommen att kontakta oss på Cederquist om du har frågor kring uthyrningslagen eller vill ha hjälp att avgöra om er inhyrda personal omfattas av bestämmelsen.

Hittar du inte vad du letar efter?

bg