I november 2022 antogs de skärpta kraven på företagens hållbarhetsrapportering i CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive – av Europarlamentet. Sedan dess har vi uppdaterat kring utvecklingen i ett antal artiklar (exempelvis här, här och här) fram till det att lagändringarna som implementerar CSRD i svensk rätt i våras röstades igenom i riksdagen.
När lagrådsremissen (och senare även propositionen) publicerades framgick att tidplanen för när reglerna föreslogs börja gälla i Sverige var förskjuten i förhållande till vad som följer av direktivet. För den första gruppen rapporteringsskyldiga företag, dvs. stora börsnoterade företag och koncerner med över 500 anställda, angavs att ”de nya bestämmelserna om hållbarhetsrapport [ska] tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av juni 2024”. För företag och koncerner av aktuell storlek som inte har brutet räkenskapsår skulle därmed en första rapportering enligt CSRD göras för räkenskapsåret 2025 istället för 2024 (läs mer här). De nya reglerna om hållbarhetsrapportering som implementerar CSRD i svensk rätt innefattade också en sådan senareläggning av när den första gruppen av företag som omfattas ska börja tillämpa kraven (läs mer här).
EU-kommissionen har nu beslutat att inleda ett överträdelseförfarande mot Sverige med anledning av beslutet att senarelägga tillämpningen av kraven på hållbarhetsrapportering. I en formell underrättelse för underlåtenhet att anpassa svensk lagstiftning till de direktiv som ändrats genom CSRD uppmanar kommissionen Sverige att korrekt införliva de nya reglerna om företagens hållbarhetsrapportering. Agerandet riskerar enligt kommissionen att riskera att Sverige skapar olika spelregler för företag runt om i EU.
Sverige har fått två månader på sig att svara och åtgärda de brister som påtalats av kommissionen. Om inget tillfredsställande svar inkommer kan kommissionen besluta att avge ett motiverat yttrande.
Vi på Cederquist bevakar utvecklingen vad gäller implementeringen av de nya reglerna om hållbarhetsrapportering och andra frågor rörande ESG- och hållbarhetsjuridik. Hör gärna av er till våra experter om ni vill veta mer.