Artikel
2024.12.18

Genomförandet av CSDDD i svensk rätt utreds

Genom EU:s direktiv om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet (CSDDD) införs en aktsamhetsplikt för vissa företag i fråga miljö och mänskliga rättigheter. Under året som kommer ska en nytillsatt utredare analysera och föreslå hur direktivet genomföras i svensk rätt.

Genom EU:s direktiv om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet (CSDDD) införs en aktsamhetsplikt för vissa stora företag som är verksamma på den inre marknaden i EU i fråga om mänskliga rättigheter och miljön. Det förfarande för tillbörlig aktsamhet som berörda företag är skyldiga att iaktta innefattar att företagen ska vidta vad som i direktivet benämns som lämpliga åtgärder för att identifiera och bedöma, förebygga, stoppa eller minimera samt i vissa fall avhjälpa faktiska och potentiella negativa effekter för miljö och mänskliga rättigheter. Åtgärderna ska vidtas i förhållande till negativa effekter som kan uppkomma i den egna verksamheten, hos dotterbolag samt, i viss utsträckning, verksamhet hos direkta eller indirekta affärspartners. För att övervaka och säkerställa åtgärdernas lämplighet och effektivitet ska de också regelbundet utvärderas. Företag är vidare även skyldiga att samarbeta med berörda parter och vidta åtgärder för hantering av klagomål och underrättelser.

Åtgärderna ska vara riskbaserade, vilket innebär att de ska vara anpassade till hur allvarlig och sannolik förekomsten av kränkningar av mänskliga rättigheter och överträdelser av miljörättsliga förbud och skyldigheter är i det enskilda fallet. Aktsamhetsplikten innebär inte någon skyldighet med avseende på resultat, utan handlar om att företag ska vidta åtgärder som det rimligen har tillgång till och som syftar till att uppnå målen för tillbörlig aktsamhet på ett effektivt sätt.

I tillägg till förfarandet för tillbörlig aktsamhet måste företagen som omfattas även anta och genomföra en omställningsplan som syftar till att, genom företagets bästa förmåga, säkerställa att företagets affärsmodell och affärsstrategi är förenliga med omställningen till en hållbar ekonomi, begränsningen av  den globala uppvärmningen till 1,5 °C i linje med Parisavtalet och målet att uppnå klimatneutralitet i enlighet med EU:s klimatlag.

Direktivet trädde ikraft den 25 juli 2024 och ska vara implementerat i medlemsstaterna senast den 26 juli 2026. Som ett första steg i den svenska lagstiftningsprocessen har nu har regeringen tillsatt en särskild utredare som ska analysera och föreslå hur direktivet genomföras i svensk rätt. I utredarens uppdrag, som ska pågår under ett år och redovisas senast den 16 december 2025, ingår bland annat att:

  • analysera direktivet,
  • bedöma i vilken uträckning svensk rätt uppfyller de krav som direktivet ställer,
  • ta ställning till vilken eller vilka myndigheter som bör få i uppgift att vara tillsynsmyndighet,
  • bedöma vilka författningsändringar och andra åtgärder som behövs för att genomföra direktivet i svensk rätt, och
  • lämna nödvändiga författningsförslag.

I kommittédirektivet anger regeringen att det är viktigt att de förslag som lämnas tar stor hänsyn till intresset av det svenska näringslivets långsiktiga konkurrenskraft och den inre marknadens näringslivs- och handelsfrämjande syfte. Omotiverade regelbördor eller onödigt höga administrativa kostnader och andra fullgörandekostnader för företagen ska undvikas. Det ska även beskrivas om utredaren bedömer att förslagen får särskilt stora konsekvenser för verksamheten i enskilda branscher, så som gruvnäringen.

Även vikten av att beakta de arbetssätt som tillämpas av företag för att agera i enlighet med det internationella ramverket på området, framför allt FN:s vägledande principer för företagande och mänskliga rättigheter och OECD:s riktlinjer för multinationella företag, framhålls av regeringen.

Om det svenska genomförandet av direktivet ska gå utöver dess miniminivå, bör det enligt regeringen i första hand vara motiverat av att sådana förslag förenklar för företagen och bidrar till konkurrenskraftiga förutsättningar för det svenska näringslivet.

Relevant Läsning

Hittar du inte vad du letar efter?

bg