I november 2023 anmälde Apotekstjänst sitt planerade förvärv av Svensk Dos till Konkurrensverket. Efter att ha konstaterat att förvärvet sannolikt skulle komma att påtagligt hämma konkurrensen på marknaden för tillhandahållande av dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige, förbjöd Konkurrensverket förvärvet i april 2024. Apotekstjänst överklagade beslutet till Patent- och marknadsdomstolen, som nu har fastställt Konkurrensverkets beslut.
Den 29 november 2023 inkom Apotekstjänst Sverige AB (”Apotekstjänst”) med en anmälan om förvärv av Svensk Dos AB (”Svensk Dos”) från Oriola Oyj (”Oriola”) till Konkurrensverket. Både Apotekstjänst och Svensk Dos är svenska öppenvårdsapotek med tillstånd från Läkemedelsverket att bedriva maskinell dosdispensering av läkemedel för öppenvården. Syftet med dosdispensering är att underlätta och förenkla expedieringen av läkemedel för patienter och vårdpersonal. Dosdispensering innebär att tabletter och kapslar tas ur sina originalförpackningar och packas om till dospåsar genom en automatiserad process. Varje dospåse innehåller de doser av läkemedel som en enskild patient ska ta vid en viss tidpunkt.
Den 30 januari beslutade Konkurrensverket (”KKV”) att inleda en särskild undersökning av förvärvet. Efter att ha konstaterat att koncentrationen sannolikt påtagligt skulle hämma konkurrensen på marknaden för tillhandahållande av dosdispenseringstjänster i Sverige, fattade Konkurrensverket den 29 april 2024 ett rekordlångt beslut att förbjuda förvärvet. Apotekstjänst överklagade Konkurrensverkets beslut till Patent- och marknadsdomstolen (”PMD”), som den 19 november 2024 meddelade sitt beslut.*
PMD fann inledningsvis, i likhet med Konkurrensverket, att den relevanta marknaden var marknaden för tillhandahållande av dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förutom Apotekstjänst och Svensk Dos är det endast Apoteket AB (”Apoteket”), den statligt ägda före detta monopolisten, som erbjuder dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Marknaden präglas vidare av några få och stora upphandlingar av regionerna, som inte sällan upphandlar tjänsterna i kluster.
I sin materiella prövning av förvärvet konstaterade PMD inledningsvis att Apotekstjänst och Svensk Dos gemensamma marknadsandel översteg 55 % varje år sedan 2018. Det föreslagna förvärvet skulle vidare leda till en kombinerad marknadsandel på cirka 60 % 2024 och 80 % 2025 (vilket kunde beräknas med hänsyn till redan tilldelade offentliga kontrakt).
PMD fann även att förvärvet skulle leda till att en dominerande ställning på marknaden skulle skapas eller förstärkas. Apotekstjänst skulle stärka sin marknadsmakt och öka sin förmåga att agera på ett konkurrensbegränsande sätt, oberoende av sina kunder och sin huvudkonkurrent Apoteket.
Vidare skulle förvärvet leda till att Svensk Dos försvinner som en nära konkurrent till Apotekstjänst. Eftersom det konkurrenstryck som Svensk Dos utövar på marknaden skulle försvinna genom förvärvet, skulle Apotekstjänst få förmåga och incitament att höja priserna på dosdispenseringstjänster.
Därutöver skulle förvärvet, genom att endast två företag blir kvar på marknaden, leda till ökade inträdeshinder, vilka redan anses vara höga på grund av kostnader för regulatoriska godkännanden, utrustning, lokaler och personal. Den ökning av kapacitet som förvärvet skulle ha medfört skulle ge Apotekstjänst möjlighet att lämna betydligt mer konkurrenskraftiga anbud än en ny aktör som vill träda in på marknaden. Detta skulle i sin tur ytterligare minska incitamenten för nya aktörer att träda in på marknaden.
Apotekstjänst och Svensk Dos ansåg däremot att konkurrensen inte skulle begränsas genom koncentrationen, bland annat eftersom Svensk Dos sannolikt skulle lämna marknaden om det planerade förvärvet inte genomfördes. Domstolen fann dock inte stöd för ett sådant kontrafaktiskt scenario.
Sammanfattningsvis fann domstolen att koncentrationen var ägnad att påtagligt hämma effektiv konkurrens på marknaden för tillhandahållande av dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Domstolen avslog därför Apotekstjänsts överklagande och fastställde KKV:s beslut.
Beslutet har överklagats till Patent- och marknadsöverdomstolen av Apotekstjänst med understöd av Oriola som intervenient.
*Patent- och marknadsdomstolens beslut i mål nr PMÄ 8976-24