Artikel
2025.03.20

Omnibuspaketet ska göra EU enklare och snabbare – hur påverkas implementeringen av hållbarhetsregelverken?

Den 26 februari antog EU-kommissionen det omtalade ”omnibuspaketet” med förslag som syftar till att förenkla EU:s regler, främja konkurrenskraften och frigöra ytterligare investeringskapacitet. De föreslagna förenklingarna omfattar bland annat stora lättnader gällande hållbarhetsregelverken CSRD och CSDDD, vilket har gett upphov till stor diskussion i såväl EU-parlamentet som i den allmänna opinionen.

Fokus på konkurrenskraft och minskad regelbörda

Alltsedan centralbankens tidigare chef Mario Draghi överlämnade sin konkurrenskraftsrapport till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i september förra året har stort fokus inom EU legat på vilka åtgärder som ska vidtas för att stärka den europeiska konkurrenskraften. I den så kallade Draghi-rapporten identifierades tre stora omställningar som den europeiska ekonomin måste ta sig an, nämligen (i) att satsa mer på innovation och identifiera nya tillväxtmotorer, (ii) sänkta energipriser samtidigt som klimatomställningen fortsätter, och (iii) anpassning till en allt mer osäker geopolitisk situation och minskat omvärldsberoende. Draghi identifierade ett flertal faktorer som gjort att EU-ländernas ekonomier hamnat på efterkälken, däribland att europeiska företag står inför en hög och växande regelbörda som skapar administrativa hinder och kostnader, särskilt för små och medelstora företag.

Ett djärvare, enklare och snabbare EU

I slutet av januari lanserade EU-kommissionen ”Konkurrenskraftskompassen”, som ska utgöra en strategisk ram för kommissionens arbete för att stärka EU:s konkurrenskraft. När EU-kommissionen sedan den 11 februari 2025 presenterade sitt arbetsprogram för året – under parollen ”ett djärvare, enklare och snabbare EU” – angavs att arbetet under året också ska vara starkt inriktat på förenkling. Kommissionens plan är att göra det lättare att genomföra EU-reglerna i praktiken, förenkla dem och minska de administrativa bördorna. Arbetsprogrammet åtföljdes av ett meddelande om genomförande och förenkling, som innehåller mål och verktyg för att minska regelbördan och åstadkomma snabba och meningsfulla förbättringar för privatpersoner och företag.

Förslag till omfattande lättnader kopplade till EU:s hållbarhetsregelverk

Den 26 februari 2025 antog EU-kommissionen det omtalade så kallade omnibus-paketet, med förslag som syftar till att förenkla EU:s regler, främja konkurrenskraften och frigöra ytterligare investeringskapacitet. Förslaget består av två delar, Omnibus I och II, med huvudsakligen följande innehåll:

  • Ett förslag till direktiv som ändrar EU:s direktiv om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD), CSRD och direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet (CSDDD).
  • Ett förslag som skjuter upp tillämpningen av alla rapporteringskrav i CSRD för företag som ska rapportera 2026 och 2027 (så kallade våg 2 och 3-företag) och som skjuter upp genomförandedatumet och den första tillämpningsvågen av CSDDD med ett år till 2028.
  • Ett utkast till delegerad akt som ändrar taxonomirapporteringen samt taxonomins klimat- och miljödelegerade akter, föremål för offentlig konsultation.
  • Ett förslag till förordning som ändrar förordningen om EU:s gränsjusteringsmekanism för koldioxid (CBAM).
  • Ett förslag till förordning som ändrar InvestEU-förordningen.

Göra hållbarhetsrapporteringen mer tillgänglig och effektiv

Förslagen som syftar till att göra rapporteringskraven i CSRD mer proportionerliga och lättare för företag att implementera innefattar:

  • Färre företag som omfattas av rapporteringskraven: Rapporteringskraven kommer endast att gälla stora företag med fler än 1000 anställda, mer i linje med de centrala trösklarna för CSDDD. Detta innebär att antalet företag som omfattas av reglerna minskar med cirka 80%.
  • “Värdekedjegräns”: Företag som omfattas av CSRD ska inte kunna begära mer information från mindre företag i deras värdekedjor än vad som följer av en frivillig rapporteringsstandard som ska antas, baserad på VSME-standarden för små och medelstora företag.
  • Revidering av de europeiska rapporteringsstandarderna (ESRS): Kommissionen ska revidera den delegerade akten som fastslår ESRS, med målet att minska antalet datapunkter, klargöra otydliga bestämmelser och förbättra överensstämmelsen med andra lagstiftning.
  • Inga sektorspecifika standarder: Kommissionens befogenhet att anta sektorspecifika standarder tas bort.
  • Ingen ändrad revisionsnivå: Kommissionens möjlighet att framöver föreslå att övergå från ett krav på begränsad försäkran till ett krav på rimlig försäkran vid revision tas bort.
  • Uppskjutning av rapporteringskrav: För stora företag som ännu inte har börjat implementera CSRD och börsnoterade små och medelstora företag (våg 2 och 3) skjuts rapporteringstidpunkten upp med två år, för att ge lagstiftarna tid att enas om kommissionens föreslagna ändringar.

Förenkling av tillbörlig aktsamhet för att stödja ansvarsfulla affärsmetoder

De främsta föreslagna förändringarna vad gäller CSDDD är följande:

  • Längre förberedelsetid: Medlemsstaterna får ytterligare ett år på sig att genomföra CSDDD  i nationell rätt (till 26 juli 2027) och tidpunkten då kraven ska börja gälla för den första gruppen skjuts fram ett år (till 26 juli 2028). Vägledning från kommissionen planeras till juli 2026.
  • Lättnader avseende värdekedjan: Krav på djupgående bedömning av negativa effekter krävs bara i relation till direkta affärspartners, eller om företaget har trovärdig information om att negativa effekter hos indirekta affärspartners i värdekedjan.
  • Förenkling av due diligence-kraven: Även andra förenklingar föreslås, såsom att förlänga intervallerna mellan regelbundna bedömningar och uppdateringar från ett år till fem år (om det inte finns skäl att tro att åtgärderna inte längre är tillräckliga eller effektiva), att krav på intressentdialog förenklas och att skyldigheten att avsluta affärsrelationer som sista utväg tas bort.
  • Begränsning av informationskrav mot SME-affärspartners: Den information som företag som omfattas får begära från sina SME-affärspartners begränsas till vad som följer av VSME-rapporteringsstandarden, om inte företaget behöver ytterligare information för att genomföra kartläggningen och inte kan få den på något annat rimligt sätt.
  • Ingen harmonisering av reglerna avseende civilrättsligt ansvar.
  • Kraven på övergångsplaner för klimatåtgärder anpassas till kraven i CSRD.
  • Bestämmelserna om fullharmonisering utökas till att omfatta de centrala kraven på tillbörlig aktsamhet, för att säkerställa lika villkor inom EU.
  • Granskningsklausulen om framtida inkludering av finansiella tjänster tas bort.

Vad händer nu?

Omnibus-paketet innehåller EU-kommissionens förslag till regeländringar och framflyttade tidpunkter för när regler ska ha genomförts nationellt och börja tillämpas, som nu är föremål för förhandling i EU-parlamentet och rådet. Eventuella ändringar träder i kraft först om EU-parlamentet och rådet når en överenskommelse om förslagen och de offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Det kan förväntas att justeringar kan komma att ske dessförinnan. Vid en första debatt i EU-parlamentet framgick att det råder vitt skilda uppfattningar om förslaget, vilket även kan sägas återspegla hur den allmänna opinionen (inklusive bland företag som potentiellt omfattas av kraven) drar åt olika håll i frågan.

I enlighet med meddelandet om genomförande och förenkling som offentliggjordes den 11 januari 2024 har kommissionen uppmanat EU-parlamentet och rådet att anta det övergripande förslaget snabbt, särskilt förslaget om att skjuta upp vissa krav på offentliggöranden i direktivet om företagens hållbarhetsrapportering och tidsfristen för införlivande i direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet (det s.k. stop the clock-förslaget), och omröstning i den delen är planerad att hållas i april.

Cederquist följer noga utvecklingen kring de nya hållbarhetsregelverken och hjälper kunder att förstå hur regelverken påverkar deras verksamhet. Kontakta oss om du vill veta mer!

Hittar du inte vad du letar efter?

bg