I november 2024 antog EU en ny förordning om förbud mot produkter som tillverkats genom tvångsarbete på unionens marknad. Genom det förbud som föreskrivs i förordningen får produkter som tillverkats med tvångsarbete vare sig släppas ut eller tillhandahållas på EU:s marknad, eller exporteras från EU. Förbudet är brett utformat, då det träffar alla branscher och företag, gäller alla slags produkter oavsett var de tillverkats och omfattar alla steg i produkternas leverantörskedjor.
Av de inledande skälen till förordningen framgår att uppskattningsvis 27,6 miljoner personer utsattes för tvångsarbete under 2021. Utsatta och marginaliserade grupper i samhället, vilket bland annat omfattar kvinnor, barn, etniska minoriteter, personer med funktionsnedsättning, personer med lägre kast, ursprungsbefolkningar och stamfolk samt migranter, är särskilt mottagliga för att bli pressade till att utföra tvångsarbete. Syftet med EU:s nya förordning om förbud mot produkter som tillverkats genom tvångsarbete på unionens marknad är att bekämpa detta utbredda tvångsarbete, samtidigt som den inre marknadens funktion förbättras.
Genom förordningen förbjuds ekonomiska aktörer att släppa ut och tillhandahålla produkter på unionens marknad vilka tillverkats genom tvångsarbete samt att exportera sådana produkter från unionens marknad. Förbudet gäller för alla slags företag oavsett bransch och storlek. Det omfattar även försäljning som sker på distans, exempelvis genom onlineförsäljning som riktar sig till slutanvändare i EU. Förbudet omfattar vidare alla slags produkter och komponenter, oavsett var de har tillverkats, och hela leverantörskedjan för produkterna från råvara till sluttillverkning.
Om det förekommer misstanke om tvångsarbete ska nationella myndigheter och/eller EU-kommissionen genomföra utredningar och inhämta information från berörda företag, vilket bland annat innefattar information om deras due diligence-åtgärder. Vid konstaterade överträdelser kan produkter förbjudas, vilket även innefattar en skyldighet att återkalla och förstöra, donera eller återvinna produkterna. Vid överträdelser kan företag bötfällas.
I syfte att vägleda företag om vad som utgör högriskprodukter, och nationella myndigheter om att dessa produkter bör utredas, ska EU-kommissionen upprätta en databas över geografiska områden, branscher och produkter med hög risk för tvångsarbete.
Huvudsakliga delar av förordningen börjar att gälla den 14 december 2027.